
A hepatitis A járványról
2025. április 29.
Mitől tüsszögök? – a tavaszi allergia tünetei
2025. május 13.A tavasz csalhatatlan jele, hogy az áruházak polcain és a piacokon megjelennek az idényzöldségek és -gyümölcsök. Mutatjuk, miért érdemes fogyasztanunk őket:
Medvehagyma: a tavasz első hírnöke, rendkívül sokoldalú növény, igazi vitaminbomba. Magas a C-vitamin tartalma, méregtelenít, jót tesz a keringésnek, szabályozza a vércukorszintet, máj- és vesetisztító hatása van, ráadásul megfázások kezelésére is használhatjuk. (Idén korábban bújtak ki a földből a levelek. Jelenleg a virágzás végénél tartunk, ilyenkor már nem érdemes leszedni a medvehagymát.)
Zöldborsó: egész évben fogyaszthatjuk, de frissen az igazi. Magas a folsavtartalma, alacsony a zsírtartalma, serkenti a bélmozgást, a salakanyagok kiürülését, magas a B-vitamin-tartalma, és csökkentheti az éhomi vércukorszintet is.
Friss saláta: magas a C-vitamin tartalma, de sok B-vitamint, (B1-, B2-, B6-vitamint) meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat tartalmaz, jó hatással van a gyomor működésére.
Retek: kalóriában szegény, jótékony anyagokban viszont annál gazdagabb. A vitaminok közül a K, a B és a folát a fontosabbak, amikből jelentősebb mennyiséget tartalmaz. Ráadásul nagyszerű C-vitamin forrás, és remek vízhajtó is.
Táplálkozásunkra és egészséges emésztésünkre minden évszakban érdemes odafigyelni, a jelentkező panaszoknak pedig akár gasztroenterológus segítségével is utánajárni.
Dr. Káfony András és dr. Francis Samer gasztroenterológus főorvosaink rendelésére érdeklődés és bejelentkezés: 06-34-200-482.