PRP, PRF-kezelés

A PRP és PRF kezelés az egyik legújabb regeneratív kezelésforma a sportsérülések és kopásos betegségek terápiájában.

PRP és PRF kezelés

Platelet rich plasma, vérlemezkékben gazdag plazma vagy fibrin, saját vér kezelés

Mi a PRP-PRF?

A PRP illetve PRF kezelés az egyik legújabb regeneratív kezelésforma a sportsérülések és kopásos betegségek terápiájában. A kezelés felgyorsítja és teljessé teszi a gyógyulási folyamatot.

PRP vagy vérlemezkékben gazdag plazma, illetve PRF vagy vérlemezkékben gazdag fibrin kezelés egy új, az ortopédiát és sportorvoslást felbolygató terápia krónikus sport- és mozgatórendszeri sérülések kezelésére. Sportolók vagy szabadidős sporttevékenységet végzőknek egyaránt lehetővé teszi, hogy mihamarább visszatérjenek a szokásos aktivitásukhoz. Ízületi kopásos betegeknek csökkenti a fájdalmát és javítja a funkciót.

Hogyan működik a PRP-PRF?

A vérlemezkék speciális vérsejtek. A vér összetevői: 93 %-a vörös vérsejt, 6 %-a vérlemezke, 1 %-a fehér vérsejt és plazma. PRP-PRF előállítása során az a cél, hogy maximalizáljuk a vérlemezkék koncentrációját és minimalizáljuk a vörös vérsejt tartalmat. Általánosságban minél nagyobb a vérlemezke koncentráció, annál jobb.

Legtöbben a vérlemezkéket a véralvadással hozza összefüggésbe. Bár ez a vérlemezkék fontos funkciója, rendkívül lényeges a szerepük egy sérülés meggyógyításában. Az emberi vérlemezkék kifejezetten gazdagok kötőszöveti növekedési faktorokban. Ha ezeket a növekedési faktorokat sérült szalagba, ínba vagy ízületbe fecskendezzük, elindítja és fokozza a normál gyógyulási folyamatot. De ahhoz, hogy profitáljunk ebből a természetes gyógyulási folyamatból, előszőr a vérlemezkéket koncentrálnunk kell. Más szavakkal a PRP-PRF beindítja és stimulálja a szervezet természetes gyógyulási folyamatát.

Hogyan készül a PRP-PRF?

Vért veszünk a betegtől (mintha labor vizsgálatra vennénk) és egy speciális centrifugába helyezzük. A centrifuga különválasztja a vörös vértesteket és a plazma alsó részében a vérlemezkék koncentrálódnak. A savónak ez a koncentrált részét használjuk a kezelés során. Az egész procedúra kb. 20-25 percet vesz igénybe.

Figyelem - Nem minden PRP-PRF ugyanolyan hatékony!

Jelenleg több, mint féltucat cég gyárt és kínál PRP-PRF készítő rendszereket, mindegyik cég a magáét hirdetve a legjobbnak. Az előállított PRP-PRF savók nagyon különböznek a vérlemezke koncentrációban, vörös vértest tartalomban és fehér vérsejtek tartalmában, valamint a savó mennyiségében.

Egyes PRP-PRF savók nem jobbak, mint a teljes vér vagy a vérlemezkékben szegény plazma (PPP) kevés vérlemezke tartalommal. A forgalomban levő rendszerek egy részében sok vörös vértest marad, ami kimutatottan az ízületi belhártya sejtjeinek 15 %-át elpusztítja. Sok termék magas arányban tartalmaz fehér vérsejteket, amelyek következtében az injekció utáni fájdalom fokozottabb.

Gyógyászok Magánklinikánkon gondosan választottuk meg és laborvizsgálatokkal ellenőriztük azt a módszert, ami kíváló minőségű, vérlemezkékben gazdag PRP-PRF savót eredményez. Az általunk alkalmazott módszerrel a normál vérlemezkeszám (150.000-400.000 db/mikroliter) a 6-8-szorosára növekszik, átlagosan 1,5-1,8 millió/mikroliter érték érhető el. A savó alapvetően vörös vértest mentes. Módszerünket független laboratóriumi vizsgálatnak és ellenőrzésnek vetettük alá. Ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legjobb minőségű, tisztított és hatékony PRP-PRF plazmát tudjuk biztosítani betegeinknek,

Milyen gyakran van szükség PRP-PRF injekció adására?

A legtöbb esetben az első injekció után 2 héttel esedékes kontrollvizsgálat és egy második PRP-PRF kezelés. Tipikusan 2 kezelés szükséges a kellő mértékű és tartós eredmény elérésére. Egyes kórképekben, elsősorban csípőízületi kopások esetén 3 kezelés lehet szükséges.

Milyen esetekben használ a PRP-PRF kezelés?

PRP-PRF kezelés leghatékonyabb krónikus szalag és ín rándulás és húzódás esetén, amely egyéb konzervatív kezelésre nem gyógyult. Ilyen kórképek:

 • váll rotátorköpeny sérülések, részleges vagy teljes szakadás
 • vállfájdalom és enyhe instabilitás
 • váll nyáktömlő gyulladás (bursitis)
 • acromioclavicularis ízületi rándulás, kopás
 • tenisz- és golfkönyök
 • csípő körüli lágyrészek rándulása, fájdalma, feszülése
 • térdrándulás
 • hamstring ín rándulása
 • térd oldalszalag rándulás, szakadás
 • térdkalács ín tendinosis, térdkalács körüli fájdalom
 • bokarándulás, bokaszalag szakadás
 • Achilles ín tendinosis, fájdalom
 • térd, boka, váll, könyök, csukló és csípőízületi kopás
 • ín eredési fájdalmak (ülőcsont vagy szeméremcsont felett)
 • más ínak és szalagok krónikus fájdalma
 • alagút szindrómák (pl. csukló: carpal tunel)
 • ideg nyomási szindrómák
 • Segít az ízületek kopott, egyenetlen porcfelszínének elsimításában, csökkentve a fájdalmat és javítva a terhelhetőséget és funkciót.

Fizeti-e a biztosító a PRP-PRF kezelés költségét?

Sem a társadalombiztosítás (OEP), sem az egyes egészségbiztosítók nem fedezik a költséget.

Milyen költséggel jár a PRP-PRF kezelés?

Egy PRP-PRF kezelés a "Szolgáltatások, árak" menü pontban feltüntetett összegbe kerül, amelyhez egy vizsgálati vagy kontroll költsége társul.
Általában 2 kezelés szükséges a legjobb és tartós eredmény elérésére, 2 hét különbséggel.

Fáj a PRP-PRF kezelés?

A kellemetlenség mértéke függ a kezelt területtől. Például ízület belsejébe adott injekció minimális fájdalommal jár, míg ínba, szalagba adott injekció fájdalmasabb, feszülő érzéssel járhat. Jelentkezhet a beadás utáni 1-2 napig tartó mérsékelt fájdalom a beadás helyén.

Fontos, hogy a beadás után 1 hétig ne szedjen gyulladásgátló gyógyszert. Ezek akadályozzás a gyógyulási folyamatot. Paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót lehet szedni (pl.: Panadol, Rubophen, Mexalen, Doloramol, Coldrex, Ben-U-Ron).

Mikor várhatok javulást a kezeléstől?

A legtöbb esetben a betegek a kezelés után 4-6 héttel észlelik a javulás jeleit. Ez azt jelenti, hogy csökken a fájdalom, többet tud mozogni, terhelni, mielőtt fájdalom jelentkezne és amikor fájdalom jelentkezik, az gyorsabban múlik, mint korábban.

Milyen veszélyekkel járhat a PRP-PRF kezelés?

Bármikor, amikor tűt szúrunk a testbe, akár vérvételnél is, van némi esély fertőzésre vagy vérszivárgásra. Ez azonban rendkívül ritka. Mivel a PRP-PRF kezelés során a beteg saját vérét használjuk, allergiás reakció nem lehetséges.

Milyen a sikeres PRP-PRF kezelések aránya?

Vizsgálatok és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a beteg állapota az esetek kb. 80 %-ban javul. Azonban a csípőízületi kopásokban a betegek kevésbé jól reagálnak a kezelésre. ín és szalagsérülések esetén a javulás általában végleges. Ízületi kopások esetén a javulás eredménye várhatóan 1-2 évig tart.

Képezhet új porc az ízületben PRP-PRF kezelés hatására?

A PRP-PRF kezelés célja, hogy csökkentse a fájdalmat és javítsa a funkciót. A kezelés a porcborítékot általában nem vastagítja meg, azonban tudni kell, hogy a porcborítékban nincsenek fájdalomérző ideg végkészülékek. Gyakran látunk betegeket nagyfokú térd vagy csípő kopással, ami nem okoz a betegnek fájdalmat. A kopott ízület okozta fájdalom sokkal komplexebb, és sokkal több tényezője van, mint csupán a porcboríték vastagsága.

Segíthet a PRP-PRF kezelés, hogy elkerüljem a protézis beültetést?

Ez gyakori kérdés. Enyhébb kopás esetén a PRP-PRF kezelés megállíthatja a további kopás előrehaladását. Azonban súlyosabb kopás esetén a kezelés célja csökkenteni a fájdalmat és javítani a funkciót. Bizonyos esetekben a kopás olyan súlyos mértékű, hogy nem a PRP-PRF kezelés a legmegfelelőbb. Súlyos, előrehaladott kopás esetén a PRP-PRF kezelés segíthet eltolni a szükséges protézisbeültetés idejét. Egyes betegek nem operálhatók kísérőbetegségek miatt. Mások egyszerűen nem szeretnék a protézis műtétet. Ezen esetekben a PRP kezelés egy választható metódus, de nem jelent végleges megoldást. Ezekben az esetekben a Lipogems őssejtbeületés jelenthet tartós megoldást.

A PRP-PRF kezelés díja:

PRP-PRF (saját vér kezelés) alkalmanként (kettő javasolt): 60.000 Ft, 2 ízület egyszerre 90.000 Ft