Lipogems őssejtbeültetés

Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk, a Gyógyászok Orvosi Központban Magyarországon az elsők között végzünk regeneratív orvosi kezeléseket.

Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk, a Gyógyászok Orvosi Központban Magyarországon az elsők között végzünk regeneratív orvosi kezeléseket.

Ezzel az eljárással minden eddiginél jelentősebb javulást sikerült elérni az ízületi kopásos betegségek kezelésében (térd, váll, csípő, boka, könyök, csukló) nagyműtét nélkül. A javulás olymértékű az esetek 70-80 %-ában, hogy a műtéti beavatkozás legalábbis évekkel halasztható lehet. A Lipogems eljárás megkapta az európai (CE), az amerikai (FDA 510k) és ausztráliai (TGA) minősítő engedélyeket.

A LIPOGEMS® egy egyszer használatos, zárt rendszerű, az FDA (Food and Drug Administration – USA) által is engedélyezett eszköz a zsírszövet feldolgozására és azonnali injektálására. Az így előállított, nem expandált (enzimes laboratóriumi sejtszaporításon át nem esett) és mikro-frakturált (felaprított) autológ zsírszövet különböző betegségek kezelésére, illetve szépészeti beavatkozásokhoz használható.

Egyszerűen fogalmazva, a LIPOGEMS® forradalmian új módja az eltávolított zsírszövet felhasználásának, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét.

Mi a Lipogems kezelés?

Mit csinálnak a regeneratív sejtek a beadás helyén?

Olyan kezelés, ami regeneratív vagy parancsadó sejteket használ fel, hogy helyreállítsa vagy megjavítsa a beteg saját károsodott sejtjeit vagy szöveteit. Intézetünkben azt az őssejtnyerési módot alkalmazzuk, ami a leghatékonyabb az ízületi kopásokban. Ez a Lipogems eljárás, melynek során a hasfali zsírból veszünk mintát és ebből különítjük el és aktiváljuk a parancsadó sejteket és adjuk be a gyógyítani kívánt területre.

A regeneratív vagy parancsadó sejtek képesek arra, hogy a gyulladt vagy sérült területre vándoroljanak (kemotaxissal).

Egyrészt egyedülállóak abban a képességükben, hogy különböző típusú sejtekké (porc, csont, ín, izom, érfal, fibroblast) tudnak differenciálódni, átalakulni. A mezenhimális őssejtek egy sor citokinin hormonszerű anyagot (többek közt TGF-ß1, prosztaglandin-E2, HLA-G, interleukin-10) választanak ki, amelyek csökkentik a gyulladást és a körülöttük levő sejtekben a szöveti regenerációhoz megfelelő környezetet teremtenek (fokozzák az új erecskék képződését, akadályozzák heg kialakulását és az oxigénhiány miatti sejthalált, az immunredszert aktiválja). A zsírszövetből vett minta gazdag növekedési faktorokban (insulin-like growth factor - IGF, vascular endothelial growth factor - VEGF, platelet-derived growth factor -PDGF, basic fibroblast growth factor - bFGF)

Másrészta sejtek közvetlen módon átalakulnak, differenciálódnak az adott szövet sejtjeivé (pl. porcsejtekké) és helyettesítik a sérült vagy elpusztult sejteket. Indirekt módon is befolyásolják a regenerációt, kiválasztott kémiai anyagok segítségével.

Harmadrészt képesek arra, hogy gyulladásos folyamatot szabályozzák, növelik az erezettséget (és a vérellátást), leállítják az oxigénhiány következtében beálló sjthelál folyamatát, sejtszaporodást és sejtdifferenciálódást ösztönöznek, fékezik a hegképződés folyamatát. Az aktivált őssejtek az LL37 nevű fehérje termelése révén természetes antibiotikumként a baktériumokat elpusztítják.

Mitől olyan egyedi a LIPOGEMS®?

Fontos jellemzője a rendszernek, hogy egy azonnali, kizárólag fizikai behatásokon alapuló enzimmentes eljárás alkalmazásával megőrzi az ép sztróma vaszkuláris frakciókat (kép), a mezenchimális őssejtek mellett támogató pericitákat és citokineket, valamint a kötőszöveti mátrixot.

Szakítva az eddig elfogadott általános vélekedéssel, kijelenthető, hogy a zsírszövet egy nagyon dinamikus és aktív biológiai szövet. Nem csak mezenchimális őssejteket (MSCs), de növekedési faktorokat, támogató sejteket, azaz pericitákat (jobb oldali kép), és gyógyító fehérjéket, azaz citokineket is tartalmaz. (A citokinek a sejtek közötti információ továbbításában elengedhetetlen, kis molekulatömegű proteinek. Minden maggal rendelkező sejt termel citokineket, amik más sejtek működését befolyásolják. A citokinek nélkül az őssejt nem tudja, mit kell tennie!)

Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat.

További előnye, hogy szinte korlátlanul (gyorsan megújul), bármely életkorban, nagyon könnyen hozzáférhetően rendelkezésre áll (nincs szükség fájdalmas csontvelő eltávolításra) de problémát jelent, hogy a kritikus sejtek és citokinek be vannak ágyazva a zsír-mátrixba.

Mindezt kizárólag fizikai behatások és különböző szűrők segítségével, ami egyben biztosítja a sejtek – a természetben is előforduló fizikai sérülések (pl.: konyhai balesetek, törések, zúzódások, stb.) alkalmával bekövetkező – aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítása érdekében.

A megfelelő szövetállomány kinyerése az infúziókhoz is használt steril sóoldatban történik, ami légmentes, a szervezeten belüli mikro-környezethez nagyon hasonló körülményeket biztosít és minimalizálja a sejtek sérülését.

Ennek következtében, kimagasló hatásfokkal őrizhető meg a teljes, természetes szövetközeg. Ebből adódóan, kihasználható az így elérhető maximális regeneráló képesség.

Kevéssé ismert tény, hogy ha a sérült területre tisztán csak őssejtet fecskendezünk, a sejtek többsége elpusztul. Ahogy az előzőekben említettük, a mezenchimális őssejteknek egyéb sejtek és proteinek támogatására van szüksége ahhoz, hogy gyógyító, regeneráló tevékenységüket ki tudják fejteni. Az úgynevezett „őssejt” kezelésekkel szemben a LIPOGEMS® legnagyobb – és kifejezetten egyedi – előnye a zsírszövetbe zárt teljes gyógyító környezet gondos felhasználása és pontos befecskendezése.

A LIPOGEMS® eljárás célja a szövetek természetes gyógyhatásának kiaknázása és felhasználása számos betegség kezelésére és a szépészeti regenerációs beavatkozások során.

Hogyan zajlik az őssejt kezelés?

Első vizsgálat - Orvosa megvizsgálja és meghatározza a panaszok okát és a lehetséges kezeléseket. Ennek során derül ki, hogy alkalmas-e őssejt kezelésre. Az esetek nagyobb részében további vizsgálat (pl. a vizsgálat során azonnal elvégezhető ultrahang) szükséges megerősíteni vagy pontosítani a diagnózist vagy kideríteni olyan körülményeket, melyek a kezelés eredményét befolyásolhatják. Ha az őssejt kezelésre esik a választás, egy tervezett újabb időpontban történhet a kezelés.

Előkészület - A kezelés előtt 1 héttel ne szedjen Aspirint és gyulladáscsökkentő gyógyszert (NSAID). Ha véralvadásgátlót szed, átmenetileg át kell állni LMWH injekciós kezelésre.

A kezelés - Ambuláns módon történik, általában egy órát vesz igénybe. Helyi érzéstelenítésben a hasfali zsírszövetből tompa kanüllel veszünk kb. 100 ml mintát, zsírleszívással. A zsírszövetet a Lipogems (R) kit segítségével tisztítjuk, átmossuk, mechanikusan aprítjuk, a magvas sjteket (periciták, őssejtek) különválasztva. Ezt követően injekció formájában a beteg területre, ízületbe fecskendezzük a nyert koncentrátumot. Csípő- vagy bokaízületbe ultrahangvezérléssel célzunk és adjuk be az ízületbe, hogy az értékes anyag minden része biztosan a megfelelő helyre kerüljön.

A kezelés után - A műtét után néhány napig fájdalmas lehet a hasi terület és a kezelt izület. A fájdalomhoz sokszor duzzanat is társul, amely hosszabb ideig megmaradhat, akár 2-3 hétig. Ezt követően fokozatosan javul a terhelhetőség. A javulás 2-5 hónapig is eltarthat. A porcboríték megvastagodását MR vizsgálattal 5-6 hónappal a műtét után kimutatták, bár ebből nem következik az, hogy mindenkinek a porc megvastagodása várható. Inkább az várható, hogy a porc megerősödik és teherbíróbb lesz.

Annak érdekében, hogy a kezelés eredménye minél tovább tartson, érdemes az alábbiakat betartani:

 • Pihenjen a kezelést követő 1-2 hétig.
 • 3-4 hétig a kezelt területet, ízületet még kímélje.
 • 3-4 hét után lehet hosszabban gyalogolni.
 • 4-6 hét után kezdhet futni.

Angol nyelvű ismertető a Lipogems őssejtbeültetésről:

Mire alkalmazzák a Lipogems őssejtkezelést?

 • Ízületi kopás, elsősorban térd-, csípő- és vállízületi kopás (csípőízületbe ultrahangvezérlés mellett lehet beadni)
 • Ízületi porcsérülések
 • Rheumatoid arthritisben a kéz kisízületi porcpusztulása
 • szalag- és ín degenerációk
 • Csontregeneráció, csontosodás javítása
 • Lábszárfekélyek
 • Perianális fistulák
 • Hüvelyszárazság

Mit várhatunk a Lipogems őssejtbeültetéstől?

Azt várjuk a Lipogems kezeléstől, hogy a beteg testéből elkülönített, dúsított és aktivált, regenerációra, helyreállításra képes sejtek legalábbis részben kijavítsák a károsodott szöveteket és lökést adjanak a szervezet saját reparációs mechanizmusának, hogy saját magát meggyógyítsa.

A mozgásszervi betegségekben gyakran alkalmazunk szteroid injekciót, ami többnyire rövidtávú fájdalomcsillapítást eredményez, de a fájdalom, a gyulladás gyakran visszatér. A hialuronsav (kenőanyag) injekciók kenést biztosítanak az ízületeknek, de semmit sem tesznek az elveszett, kopott szövet helyreállításáért.

FIGYELEM! A módszer nem 100 %-os hatékonyságú, mint ahogy semmilyen kezelés sem. A világon eddig elvégzett több, mint 30 ezer műtét tapasztalata alapján a betegek 70-80 %-ban hatásos. Ez nagyon jó aránynak számít a különböző terápiák között, beleszámítva a protézis műtétet is. Ez az arány azt jelenti, hogy hónapokkal a beavatkozás után a betegek 70-80 százaléka mondja azt, hogy a panaszai lényegesen csökkentek, többet tudja az ízületeit használni kevesebb fájdalom mellett, a terhelhetőség lényegesen javult. Tehát érdemes volt a beavatkozást elvégezni, bár nem lett olyan, mint 20 éves korában volt. Kisebb ízületi kopások esetén a sporttevékenységbe visszatérést is reméljük. Komolyabb ízületi kopások esetén az elvárások szerényebbek. Azt várjuk, hogy a kifejezett fájdalom lényegesen csökkenjen, ezért a mozgás, a terhelhetőség fokozódjon, beteg életminősége jelentősen javuljon. Erre az esély 70-80 % a Lipogems műtét után.

Vélemények, média megjelenések az őssejt beültetéstől

Csípő őssejtbeültetés után újra tud futni az ultrafutó:

Térd és váll Lipogems őssejtbeültetés után (RTL Klub Életmódkalauz):

Térd őssejtbeültetés előtt és után:

Őssejtbeültetés műtéte:

Dudás Ádám futbalista az őssejtkezelése eredményéről: