
Hogyan válasszunk szakorvost?
2025. január 21.
Tippek a téli immunerősítéshez
2025. február 4.A feldolgozott és az ultrafeldolgozott élelmiszerek sokszor olyan összetevőket, adalékanyagokat tartalmaznak, mint a mesterséges zsírok és feldolgozott szénhidrátok, amelyeket otthoni körülmények között egyáltalán nem tudna és nem is szeretne előállítani az ember. Ilyen felesleges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek például a csipszek, zacskós levesek és instant ételek, valamint azok, amelyeknek a természetestől eltérő színe, formája vagy állaga van. De ide tartoznak az ízesített magok, a cukrozott gyümölcsök vagy a mikrós pattogatott kukorica is.
A University College London kutatói által végzett legfrissebb felmérés szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása közvetlen kapcsolatban áll a kettes típusú diabétesz fokozott kockázatával.
A kutatást több mint 312 000 európai résztvevővel végezték. Megállapították, hogy az étrendben az ultrafeldolgozott ételek 10%-os növekedése 17%-kal növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek azonban nemcsak cukorbetegséghez, de zsírmájhoz és más anyagcsere-rendellenességekhez is vezethetnek. A márciusi kutatás összefüggést talált ezen ételek fogyasztása és 32 különböző egészségügyi probléma között, beleértve a rákot, a szívbetegségeket és a nem alkoholos eredetű zsírmájat is.
Táplálkozásunkra és egészséges emésztésünkre érdemes odafigyelni, a jelentkező panaszoknak pedig akár gasztroenterológus segítségével is utána járni.
Dr. Káfony András és dr. Francis Samer gasztroenterológus főorvosaink rendelésére klinikánk központi telefonszámán keresztül tudnak bejelentkezni: 06-34-200-482.