Emlő ultrahangvizsgálata

35 éves korig:

35 éves kor alatt az emlő vizsgálatára legalkalmasabb módszer mell ultrahang. 16 és 35 év között az emlő dús mirigyállománya és a magas sugárelnyelő képessége miatt nem a mammográfia a megfelelő vizsgálat az emlődaganatok kiszűrésére. Ebben az életkorban ultrahang vizsgálat ajánlott. A nagy felbontású készülékek segítségével vizsgálhatók a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamata, továbbá a vizsgálat során - áttekintve a hónaljárkokat, a kulccsont feletti és alatti területet és a szegycsont környezetét - idejében felismerésre kerülhetnek a kóros nyirokcsomó megnagyobbodások is. Hogyha elváltozást észlelnek a mellben, az ultrahanggal magas arányban azonosítható, hogy folyadéktartalmú (ciszta) vagy szöveti szerkezetet mutat. A nagy felbontóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is.

35-40 év felett:

35-40 év felett az emlőultrahang önmagában nem elegendő a teljes képalkotáshoz, ebben az életkorban megalapozott orvosi véleményalkotáshoz mammográfiára (is) van szükség, a mellrák szűréséhez nem elég az ultrahangos emlővizsgálat.

Előkészítés

A vizsgálat előkészítést nem igényel, viszont a vizsgálat idejére szabaddá kell tenni a melleket így érdemes ennek megfelelően öltözni.