Csecsemők csípőszűrése

Miért fontos a csecsemők csípő-rendellenességeinek szűrése?

Az anyaméhben a babák egy része nehezen fér el, ezért nem tud eleget mozogni. Ez is az oka lehet annak, ha nem fejlődik kellőképpen a csípője, esetleg csípőficam alakul ki.

Erre utalhat, ha a baba combjain a redők száma egymástól eltérő, vagy a csípők egyik vagy mindkét oldalon kötöttek. Ha a családban előfordult csípőficam vagy a csecsemő farfekvéses volt, nagyobb a betegség kialakulásának a kockázata.

Vannak „néma” esetek is, amikor a csípő fejletlenségét vagy ficamát szabad szemmel nem lehet megállapítani. Ezért valamennyi baba szüleinek javasoljuk, hogy gyermeküket - mielőtt betölti a hathetes kort - vigyék el ultrahangos szűrővizsgálatra is. Optimális esetben az ortopédiai szűrés és az ultrahangvizsgálat egyszerre történik meg, így nem kell a babát háromszor is utaztatni (először az ortopédiai vizsgálatra, aztán az ultrahangra, aztán a lelettel vissza az ortopédushoz.)

Az ultrahangot az édesanyák jól ismerik. Tudják róla, hogy veszélytelen és jó szakember kezében nagy segítség sok betegség kiszűrésére.

Ha a hathetes korban vagy kicsit korábban elvégzett szűrővizsgálaton orvos nem talált kóros eltérést, nincs más teendő, mint hagyni a gyermeket forogni, ülni, mászni. Semmit sem szabad erőltetni, nem kell ültetni vagy járatni őt, ő érzi, mikor végezheti biztonsággal ezeket a tevékenységeket.

Az ortopédiai vizsgálatot a mi rendelőnkben ultrahang-vizsgálat követi.

Érett (I/A típusú) csípő ultrahangképén a két piros vonal szöge (alfa) 60 fok, vagy nagyobb.

Ha az orvos csípőficamra vagy nagyfokú csípő-kötöttségre utaló jeleket talál, Pavlik-kengyelt (lásd a képen) ír fel, amelyet a babának viselnie kell. Néhány hét után az ismételt vizsgálaton az orvos az esetek nagy részében teljes gyógyulást állapít meg.