Vállízületi protézis beültetés műtéte

Az eljárás célja: A vállízületi kopás (artrózis) és kiterjedt ínszakadás okozta kifejezett fájdalom és mozgáskorlátozottság csökkentése, a beteg válla mozgásképességének helyreállítása, javítása, a használhatóság növelése. A vállízületet normál esetben mozgató inas köpeny már hiányzik, ezért speciális, ún. reverz vállprotézist ültetünk be, amely működése során az ízület forgáspontja kijjebb kerül, lehetővé téve, hogy a műízületet a deltaizom mozgassa.

Az eljárás technikája: A beteg életkorától, aktivitásától, a csontállománytól, a röntgenképtől függően történhet cementes vagy cement nélküli protézis beültetés műtéte. A műtétet altatásban végezzük. Antibiotikumos és trombózis profilaxist alkalmazunk. A váll elülső részén ejtett ferde metszésből tárjuk fel az ízületet, speciális sablonokkal, marókkal kiképezzük a lapockához csavarokkal rögzülő félgömb és a falkarcsont velőűrébe ültetendő protézisszár helyét. Próba után az alkatrészeket a csonthoz rögzítjük, majd megfelelő polimer műanyag inzert kiválasztása után reponáljuk. Dréncső benthagyása mellett a sebet rétegesen zárjuk. A drén elvezeti a sebből a szivárgó utánvérzést. A drént a műtét utáni 2. napon távolítjuk el. Műtét után a vállat kartartóban rögzítjük. A beteg a kórházat a műtét utáni 4-5. nap körül hagyhatja el. Varratszedés két hetes kor körül történik. A műtét után 10 napig a trombózisprofilaxis folytatása szükséges, az osztályról való távozáskor a beteg ehhez receptet kap, a nővérek a beadás technikáját megtanítják.

Az eljárás speciális szövődményi lehetőségei:

  • A felkar, majd később az alkar és kézhát duzzanata, bevérzése jelentkezhet, mely fokozatosan szűnik meg (felülről lefelé haladva).
  • A felkar, majd később az alkar és kézhát duzzanata, bevérzése jelentkezhet, mely fokozatosan szűnik meg (felülről lefelé haladva).
  • Jelentkezhet a protézis steril vagy fertőzéses lazulása. Ezen esetekben a protézis cseréje szükséges, az első esetben egy, a másodikban 2 műtéttel.
  • Fertőzés után előfordul, hogy a protézis végleges eltávolítása szükséges.

Az eljárás elmaradásának esetleges veszélyei:

A vállfájdalom további fokozódása, a mozgáskorlátozottság súlyosbodása és az életminőség romlása. Ha később mégis műtétre kerülne sor, a szövődmények kialakulásának esélye fokozódhat, a műtét eredményessége csökkenhet.

Más kezelési lehetőségek: