Térdízületi protézis beültetés műtéte

Az eljárás célja: A térdízületi kopás (artrózis) okozta kifejezett fájdalom és mozgáskorlátozottság csökkentése, a beteg járóképességének helyreállítása, javítása, a terhelhetőség növelése.

Az eljárás technikája: A beteg életkorától, aktivitásától, a csontállománytól, a röntgenképtől függően történhet cementes vagy cement nélküli protézis beültetés műtéte. A műtétet gerincérzéstelenítésben végezzük, vértelenségben. Antibiotikumos és trombózis profilaxist alkalmazunk. A térd közepén ejtett hosszanti metszésből tárjuk fel a térdízületet. Eltávolítjuk a gyulladt térdbelhártya egy részét, a térkalács meszes felrakódásait. Sablonrendszer segítségével a combcsont végéből és a sípcsont végéből is eltávolítunk csontlemezeket, kiképezzük a protézisalkatrészek helyét a csontban. A kiválasztott méretű fémrészeket próba után a csonthoz ragasztjuk speciális csontragastóval. A sípcsont felőli protézisrészhez bepattintjuk a polimer műanyag tálcát. A sablonrendszerrel a térdízület tengelye és a szalagrendszer megfelelő feszessége beállítható. A Zimmer cég NexGen Flex protéziseit alkalmazzuk.

Dréncső benthagyása mellett a sebet rétegesen zárjuk. A drén elvezeti a sebből a szivárgó utánvérzést. A speciális drén és szűrőrendszer lehetővé teszi, hogy az első 6 óra alatt összegyűlt vérmennyiséget a beteg visszakapja (autotranszfúzió), mely az esetek többségében nem tesz szükségessé idegen vér adását. A drént a műtét utáni 2. napon távolítjuk el. Ezt követően gyógytornász megkezdi a beteg felkeltését, járatását, a térd tornásztatását.

A beteg a kórházat a műtét utáni 5-7. nap körül hagyhatja el. Varratszedés két hetes kor körül történik. A műtét után 20 napig a trombózisprofilaxis folytatása szükséges, az osztályról való távozáskor a beteg ehhez receptet kap, a nővérek a beadás technikáját megtanítják.

Az eljárás speciális szövődményi lehetőségei:

  • A beültetett protézis lazasága jelentkezhet. Ekkor újabb műtéti beavatkozás is szükséges lehet.
  • Jelentkezhet a protézis steril vagy fertőzéses lazulása. Ezen esetekben a protézis cseréje szükséges, az első esetben egy, a másodikban 2 műtéttel.
  • Fertőzés után előfordul, hogy a protézis végleges eltávolítása szükséges.
  • Előfordul a térd mozgásbeszűkülése, elsősorban a teljes nyújtás és a 90 fok feletti hajlítás szűkebbé válása.

Az eljárás elmaradásának esetleges veszélyei:

A térdfájdalom további fokozódása, a mozgáskorlátozottság súlyosbodása és az életminőség romlása. Ha később mégis műtétre kerülne sor, a szövődmények kialakulásának esélye fokozódhat, a műtét eredményessége csökkenhet.

Más kezelési lehetőségek: