24 órás EKG monitorozás

EKG Holter vizsgálat

A Holter monitor 24 órás, járóbetegként végezhető EKG- monitorozást jelent. Az adatokat egy apró gép gyűjti, az adatok kiolvasása és az értékelés a készülék levétele után történik. Rövid ideig tartó szívdobogásérzés, szédülés, ájulás, ritmuszavarok gyanúja esetén használjuk, illetve mellkasi fájdalom kivizsgálása során, gyógyszeres kezelés hatásosságának lemérésében hasznos. A beteg számára megterhelést nem jelent, hiszen a mindennapi életet nem nehezíti meg a készülék.

Leírás

A vizsgálathoz öntapadó tappancsokat (elektródákat) ragasztanak a mellkasra, melyeket vezetékek segítségével kötnek össze egy kb. hordozható kisrádió méretű szerkezettel, amely a nyakban lóg, és a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. Eközben a páciens nyugodtan végezheti napi megszokott tevékenységét, amit pontos időmegjelöléssel fel is kell, hogy jegyezzen. A beteg feladata a mérés közben, hogy ha kellemetlenséget, szívpanaszt észlel, akkor a készülék erre a célra kialakított gombját nyomja meg. A készülék ezt a jelet is adatként rögzíti, és az adatok kiértékelésnél fontos információval szolgál az orvosnak. Huszonnégy óra múlva leveszik a készüléket, a benne tárolt adatokat számítógép segítségével értékelik ki.

Figyelem!

Fontos, hogy a végzett tevékenységét (pl. séta, étkezés, rohanás a busz után, lépcsőmászás, pihenés, tenisz, stb.), illetve az érzett szívpanasz jellegét, időtartamát pontosan felírja. A készüléket és az elektródákat nem szabad levenni, víz sem érheti őket, ezért a készülék felhelyezése előtt kell tisztálkodni.