Megfázás vagy allergia?

 
A tavaszi hónapokban nem nehéz náthás, köhögős embert találni a környezetünkben. Van, aki megfázással, van, aki allergiával küzd. Hogyan tudjuk megkülönböztetni, hogy megfázástól vagy allergiától kapar a torkunk, folyik az orrunk?  Dr. Walcz Erzsébet felnőtt-tüdőgyógyász főorvost és dr. Halász Ilona gyermek -tüdőgyógyász főorvost kérdeztük.

-  Már januártól támadnak a barkások, a korán virágzó növények, áprilistól pedig jönnek a fűfélék. Röpködnek a pollenek,így valóban jelentősen romlik ezekben a hónapokban a közérzete azoknak, akiknek a szervezete túlzott immunválasszal - allergiával - válaszol ezekre az ingerekre. Másrészt a lassan erősödő napsütés arra csábít bennünket, hogy vékony kabátban menjünk a friss levegőre, így aztán könnyen meg is fázhatunk... Ha az orrfolyás vizes, színtelen, akkor szinte biztos, hogy allergiával van dolgunk, a sárgás-zöld orrváladék pedig az esetek többségében megfázást jelez - mondja Walcz doktornő. - Fontos, hogy makacs, néhány nap alatt nem múló megfázás vagy allergiás panaszok esetén is forduljunk orvoshoz, mert az elhanyagolt problémák egészségromláshoz vezethetnek, akár asztmás panaszokat is okozhatnak. Lényeges azt is megjegyezni, hogy ha például asztma gyanúja esetén nem használnak a gyógyszerek, tovább kell menni, újabb vizsgálatokat végeztetni -  leggyakrabban egy fül-orr-gégész kollégánál.
- A gyerekek esetében - folytatja dr. Halász Ilona - olykor a vírusfertőzés és az allergia egyaránt csak orrtüneteket okoz. Ha egy-két hét után a víruskezelés ellenére sem javul a vizes orrfolyás, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk az allergia lehetőségét.  Sajnos a nem kezelt allergia fogékonyabbá teszi a gyerekeket felső légúti megbetegedésekre, például torokgyulladásra, influenzára vagy légcsőhurutra. Ha mindkét szülő szenved valamilyen allergiában, a gyermek is nyolcvan százalékos valószínűséggel örökölte az arra való hajlamot. Három-négyéves korúaknál már indokolt a bőrpróba. Egy kis kellemetlenséggel jár, de a gyerekek általában jól viselik.